Tuesday 12 June 2012

LAKSA PENANG

                                       Laksa yang dimasak mengikut citarasa cik nawar.



                                    Lepas makan laksa, memang best cuci mulut dengan limau sunkist.

Bahan Utama:-

1 bungkus laksa (direbus hingga lembut)

Bahan Kuah:-

5 ekor ikan sardin (kalau saiz yang besar)
½ biji bawang besar (kisar)
2 senduk cili kering (kisar)
Asam keping, Belacan dan garam secukup rasa
Beberapa tangkai Daun kesum
1 Bunga kantan

Bahan hiasan(mengikut citarasa masing-masing):-

Limau kasturi
Cili merah / padi (dihiris)
Daun pudina
Daun Salad (potong ikui suka)
Daun Selom (potong ikut suka)
Timun (hiris halus)
Bawang besar (hiris halus)
Otak udang
Telur rebus
Nenas manis dipotong halus.

Cara-caranya:-

Rebus ikan dengan asam keping hingga masak lepas tu biarkan sejuk sedikit.
Setelah sejuk sikit, asingkan isi dan tulang ikan.
Blend isi ikan dan tulang ikan berasingan dan tapiskan airnya.
Masukkan isi ikan itu bersama air tapisan kedalam periuk.
Masukkan cili kering , belacan dan bawang besar yang telah di blend dan rebuskan.
Masukkan asam keping, daun kesum, daun pudina dan bunga kantan dan garam secukupnya.
Renehkan lagi (lagi lama lagi sedap).

No comments:

Post a Comment