Oleh kerana terlalu amat menyukainya, saya pun telah mencari resepi itu di semua laman blog dan youtube. Banyak resepi dan cara yang saya jumpa.
Akhirnya, setelah mentelaah semua resepi, saya telah mencuba membuatnya sendiri dengan cara yang lebih mudah dan sedap.
BAHAN-BAHAN:-
- 500gm isi ayam (fillet)
- 3 sudu besar tepung
- sedikti garam
- lada hitam secukup rasa
- sebiji telur
- 1 tin susu cair
- 3 ulas bawang putih
- sedikit daun kari
- sedikit cili padi dititik sesetengah orang suka yang dipotong, terpulang kepada masing-masing
- 2 sudu besar (kalau tak ada planta pun boleh)
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 sudu kecil tepung jagung
CARA-CARANYA:-
- Perap ayam dengan telur, tepung, garam dan lada hitam
- Goreng dengan minyak yang sedikit sahaja sehingga masak dan kekuningan. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan butter.
- Tumis bawang putih yang di cincang halus sehingga wangi dan kekuningan.
- Masukkkan susu cair, daun kari dan cili padi.
- Untuk memekatkan kuah, setelah mendidih, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Kalau tak ada tepung jagung, tepung biasa pun boleh.
- Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi kacau sekejap. Tutup ayam dalam 10 minit.
- Dah siap.
Elok dimakan ketika panas-panas dengan nasi yang panas juga. Yummy..
Setiap kali makan Butter Chicken, mesti teringat Emerald Hill Condo dan Cik Azizah, hehehe..
No comments:
Post a Comment