Resepi ini dikongsikan oleh kawan saya Cik Nira. Saya minta resepi ini sebab saya suka makan soto tapi tak pernah buat sendiri. Inilah resepi meehoon soto version Cik Nira:-
Bahan-bahan:
1 bungkus Mihun
100-200 g taugeh ( celur )
Daun sup
Daun Bawang
Bawang goreng
Fish cake/ fish ball ( di potong dan di goreng) – option
100-200 g taugeh ( celur )
Daun sup
Daun Bawang
Bawang goreng
Fish cake/ fish ball ( di potong dan di goreng) – option
Cara membuatnya
1. Rendam bihun hingga lembut.
2. Celur bihun dalam air panas.
3. Sementara tu siapkan sup dan sambal kicap.
2. Celur bihun dalam air panas.
3. Sementara tu siapkan sup dan sambal kicap.
Untuk Sup Ayam
1 ekor ayam ( potong 4 dan di bersihkan)
5 -6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1-2 inci halia ( ikut saiz)
1 sudu besar lada putih
1 sudu kecil campuran jintan manis dan jintan putih
3 kuntum bunga lawang
2 kulit kayu manis
4 biji pelaga
1 sudu besar rempah sup ( serbuk)
1 sudu makan rempah kurma (option – jika suka sup lebih berempah)
garam
sedikit perasa/kiub ayam – option
5 -6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1-2 inci halia ( ikut saiz)
1 sudu besar lada putih
1 sudu kecil campuran jintan manis dan jintan putih
3 kuntum bunga lawang
2 kulit kayu manis
4 biji pelaga
1 sudu besar rempah sup ( serbuk)
1 sudu makan rempah kurma (option – jika suka sup lebih berempah)
garam
sedikit perasa/kiub ayam – option
Cara penyediaan
1. Tumbuk lada putih, jintan, halia, bawang merah dan bawang putih.
2. Kemudian tumis kayu manis, bunga lawang, pelaga dan bahan tumbuk hingga wangi dan kering airnya.
3. Masukkan, semua rempah, air hingga 3/4 periuk dan ayam. Masak hingga ayam empuk.
4. Sesuaikan rasanya. Tutup api.
5. Keluarkan ayam. Siat kecil2 isinya kemudian hidangkan dengan bihun celur tadi.
6. Tulang ayam dimasukkan semula dalam sup, Reneh dengan api perlahan.
2. Kemudian tumis kayu manis, bunga lawang, pelaga dan bahan tumbuk hingga wangi dan kering airnya.
3. Masukkan, semua rempah, air hingga 3/4 periuk dan ayam. Masak hingga ayam empuk.
4. Sesuaikan rasanya. Tutup api.
5. Keluarkan ayam. Siat kecil2 isinya kemudian hidangkan dengan bihun celur tadi.
6. Tulang ayam dimasukkan semula dalam sup, Reneh dengan api perlahan.
Untuk Sambal kicap
10-20 biji cili api
1 ulas bawang putih
2 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
4 sudu besar kicap manis ( boleh tambah jika pekat sangat)
1 ulas bawang putih
2 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
4 sudu besar kicap manis ( boleh tambah jika pekat sangat)
Cara penyediaan
1. Tumbuk lumat cili padi, bawang putih, garam gan gula.
2. Masukkan kicap manis dan kacau sebati hingga gula dan garam benar2 larut.
3. Hidang kan bersama bihun celur, kuah sup dan bahan2 lain.
2. Masukkan kicap manis dan kacau sebati hingga gula dan garam benar2 larut.
3. Hidang kan bersama bihun celur, kuah sup dan bahan2 lain.
Sumber : Cik Nira Yang Vogue
No comments:
Post a Comment