Tuesday 11 September 2012

Resepi Laksa Penang

 
Laksa Penang Style Cik Nawar
 
 
Bahan-bahan:-
  • Laksa 1 paket
  • 1/5 kg ikan sardin segar (lagi besar lagi bagus)
  • belacan secukup rasa
  • asam keping
  • daun kesum
  • bunga kantan (sebelah pun cukup)
  • garam secukup rasa
  • cili kering (ikut kepedasan)
  • bawang besar satu tengah biji
Bahan Hiasan:-
  • telur rebus
  • daun salad
  • daun pudina
  • nenas manis
  • timun
  • bawang
  • daun selom (kalau suka)
  • otak udang/ petis
Cara-cara:-
  1.  Rebus ikan dengan sedikit asam keping, lepas tu biarkan sejuk.
  2. Blend cili kering, bawang besar dan belacan.
  3. Sementara tu boleh la rebus laksa sampai lembut.
  4. Asingkan isi ikan dan tulang.
  5. Blend isi ikan sahaja, ketepikan.
  6. Blend tulang ikan dengan air, tapiskan dan ketepikan.
  7. Rebus isi ikan, air tulang ikan yang direbus, cili kering, bawang besar dan belacan yang telah di blend.
  8. Biar hingga betul-betul masak, kemudian baru tambah air dan asam keping serta garam yang secukupnya.
  9. Renehkan lama sikit (lagi lama lagi sedap).
  10. Masukkan daun kesum dan bunga kantan.
  11. Siap.
 Mudah bukan.. hmm cuba la.. Sebab saya peminat laksa la saya cuba buat sampai terer..

No comments:

Post a Comment