Laksa Penang Style Cik Nawar
Bahan-bahan:-
- Laksa 1 paket
- 1/5 kg ikan sardin segar (lagi besar lagi bagus)
- belacan secukup rasa
- asam keping
- daun kesum
- bunga kantan (sebelah pun cukup)
- garam secukup rasa
- cili kering (ikut kepedasan)
- bawang besar satu tengah biji
Bahan Hiasan:-
- telur rebus
- daun salad
- daun pudina
- nenas manis
- timun
- bawang
- daun selom (kalau suka)
- otak udang/ petis
Cara-cara:-
- Rebus ikan dengan sedikit asam keping, lepas tu biarkan sejuk.
- Blend cili kering, bawang besar dan belacan.
- Sementara tu boleh la rebus laksa sampai lembut.
- Asingkan isi ikan dan tulang.
- Blend isi ikan sahaja, ketepikan.
- Blend tulang ikan dengan air, tapiskan dan ketepikan.
- Rebus isi ikan, air tulang ikan yang direbus, cili kering, bawang besar dan belacan yang telah di blend.
- Biar hingga betul-betul masak, kemudian baru tambah air dan asam keping serta garam yang secukupnya.
- Renehkan lama sikit (lagi lama lagi sedap).
- Masukkan daun kesum dan bunga kantan.
- Siap.
Mudah bukan.. hmm cuba la.. Sebab saya peminat laksa la saya cuba buat sampai terer..
No comments:
Post a Comment