Tuesday, 17 April 2012

Tom Yam Daging

Siapa kata dalam masa satu jam tak boleh siapkan makanan berkhasiat untuk keluarga?

Ramai yang memang dah tahu macamana nak masak Tom Yam.  Tapi resepi versi saya ini adalah untuk orang yang tak ada masa, nak cepat (macam saya) dan nak makanan sedap dan panas-panas.



Bahan-bahan (4 orang makan):-

250g daging (rebus dahulu)
1 Kiub Tomyam Knorr (apa-apa jenis kiub/paste kesukaan masing-masing)
1 biji Tomato (potong ikut suka)
½ ulas Bawang besar (potong bulat-bulat)
1 batang Serai (potong serong)
2 helai Daun limau purut (dicarik-carik)
2 biji limau kasturi (diperah)
Beberapa Baby corn (jika suka)
Beberapa Cendawan (jika suka)
Sedikit Halia (dihiris)
Sedikit Lengkuas (dihiris)
2- 3 biji Cili padi (dititik)
Lain-lain sayuran mengikut kesukaan.
Garam secukup rasa.

Cara-caranya:-

1.       Rebus daging dalam air agak-agak 2 mangkuk dan biarkan selama 45 minit dengan api yang perlahan.
2.       Sementara tu bolehlah mula basuh beras untuk masak nasi.
3.       Lepas tu boleh la basuh dan potong bahan-bahan yang tersebut diatas. Sambil-sambil tu boleh goreng telur dadar, sementara nak tunggu daging empuk. 
4.       Setelah daging empuk, masukkan semua bahan diatas. Dah siap pun satu hidangan.

2 comments:

  1. tak cerita pun camna nak tumis ker apa nak masuk dulu ker

    ReplyDelete
  2. 4. Setelah daging empuk, masukkan semua bahan diatas. Dah siap pun satu hidangan.

    * Tak payah tumis-tumis..

    ReplyDelete