Monday, 23 April 2012

Daging Kari Hitam Nasi Kandar

Anak-anak suka sangat dengan lauk ni kalau pergi kedai nasi kandar.  Kadang-kadang tu kalau bahan-bahan dah ada kat rumah so apa lagi, baik la masak sendiri.  Jimat le belanja. 
Seperti biasa resepi ini telah di permudahkan untuk orang yang bekerja dan surirumah separuh masa macam saya.  Apa-apa pun rasanya tetap sedap.


Bahan-bahannya:-
250gm – 500gm daging
4 sudu besar Rempah kari daging (sukatan ikut masing-masing)
2 sudu besar Serbuk cili (jika suka)
1 labu Bawang besar dipotong bulat
5 ulas Bawang merah*
3 ulas Bawang putih*
½ inci Halia*
Buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang
Serai titik
Daun Kari (jika ada)
Kicap Manis secukupnya
Garam (jika perlu)
Air secukupnya
 *dimayang halus.

Cara-caranya:-
1.       Tumis bawang besar, besar, putih dan halia hingga harum dan kekuningan.
2.       Masukkan rempah kari daging dan biar hingga rempah betul-betul masak.
3.       Masukkan serbuk cili dan biar seketika.
4.       Masukkan serai, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang serta daun kari (jika      ada).
5.       Tambah air sedikit demi sedikit sambil dikacau lagi dan masukkan kicap manis.
6.       Masukkan daging dan sentiasa kacau selalu dan tambah sedikit air secukupnya.
7.       Tunggu sehingga daging empuk dan boleh la dihidangkan.
Makanlah dengan sayur kobis goreng atau bendi rebus dan sambal belacan.

No comments:

Post a Comment