Monday, 14 April 2014

RESEPI BUTTER CHICKEN

Saya dan keluarga amat menyukai resepi ini setelah mencubanya di sebuah Cafe di Emerald Hill Condo, Bukit Indah ketika berkunjung ke rumah sahabat baik Cik Azizah Awang.  For us, it's The best butter chicken in KL. Tetapi saya sudah tak ingat nama Cafe tersebut.  Namun sesiapa yang selalu berkunjung ke sana mesti tahu tempatnya yang  terletak di Club House condo tersebut.

Oleh kerana terlalu amat menyukainya, saya pun telah mencari resepi itu di semua laman blog dan youtube. Banyak resepi dan cara yang saya jumpa.

Akhirnya, setelah mentelaah semua resepi, saya telah mencuba membuatnya sendiri dengan cara yang lebih mudah dan sedap.

BAHAN-BAHAN:-


  • 500gm isi ayam (fillet)
  • 3 sudu besar tepung
  • sedikti garam
  • lada hitam secukup rasa
  • sebiji telur
  • 1 tin susu cair
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit daun kari
  • sedikit cili padi dititik sesetengah orang suka yang dipotong, terpulang kepada masing-masing
  • 2 sudu besar (kalau tak ada planta pun boleh)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu kecil tepung jagung





CARA-CARANYA:-

  1. Perap ayam dengan telur, tepung, garam dan lada hitam
  2. Goreng dengan minyak yang sedikit sahaja sehingga masak dan kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak dan butter.
  4. Tumis bawang putih yang di cincang halus sehingga wangi dan kekuningan.
  5. Masukkkan susu cair, daun kari dan cili padi.
  6. Untuk memekatkan kuah, setelah mendidih, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Kalau tak ada tepung jagung, tepung biasa pun boleh.
  7. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
  8. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi kacau sekejap. Tutup ayam dalam 10 minit.
  9. Dah siap.



Elok dimakan ketika panas-panas dengan nasi yang panas juga. Yummy..

Setiap kali makan Butter Chicken, mesti teringat Emerald Hill Condo dan Cik Azizah, hehehe..

No comments:

Post a Comment